
Eind 2023 ben ik nog twee keer naar de vestiging van SPG Prints in Ahmedabad geweest. Veel werken maar tussendoor natuurlijk wel genoten van de plaatjes langs de weg en van het Navratri-festival wat er plaatsvond in die week dat wij daar waren.
Wat me als eerste opviel was de enorme hoeveelheid rotzooi langs de weg. Aan de weg naar de fabriek van Stovec ligt een gigantische vuilnisbelt. (Pirana Landfill Site) maar aan de overkant van de weg lag bijna net zoveel rommel. Dat was in China, Cambodja en Nepal ook wel het geval maar toch minder en dat is al jaren geleden.
Ik lees nu :
Landfill Crisis Nearing 35 Years, Ahmedabad’s Pirana Landfill Is Infamous For Its Garbage Mountains And Frequent Fires.
Spreading over an area of 84 hectares, the Pirana landfill has been the city’s major dumping yard since 1982. Every day, the Ahmedabad Municipal Corporation (AMC) collects approximately 4,700 metric tonnes of solid waste to dispose of at the landfill. The landfill is characterised by three 75-feet-high massive mounds of garbage, each weighing 69 lakh ( a lakh is 100.000) metric tonnes.
Ook het water dat wordt geloosd in de Sabarmatirivier had iedere dag een andere kleur: blauw, rood, bruin en alle kleuren daar tussenin. Ik snap niet zo goed waarom ik niemand van Extinction Rebellion ben tegengekomen hier. Hier heeft €1000 investeren in het milieu ongeveer net zoveel impact als €1.000.000.000 in Nederland denk ik!!
Het Navratri festival is dansen, dansen, snel wat water drinken en dan weer dansen. We zijn een paar avonden op verschillende locaties geweest. Je hebt zo de 'buurtnavratri's' waar we werden uitgenodigd om mee te eten maar dat is natuurlijk voor de 'eenvoudige' mensen van de lagere kasten. De grotere Navratri-feesten worden gehouden in gigantische tenten waar je ook tickets voor moet reserveren en waar je dus geen mensen uit de aller-aller-laagste kaste ( Dalits) tegenkomt. Eigenlijk vallen die nog buiten het kastensysteem
Voor mensen die niet bekend zijn met het kastensysteem in India:
in 2023 werd er nog een jongen van deze laagste kaste dood geslagen door zijn leraar omdat hij een woord verkeerd gespeld had!!
‘Onaanraakbaren’
Net als de 15-jarige scholier behoren de meeste demonstranten tot de Dalit-gemeenschap, de laagste sociale klasse in India. Dalits werden vroeger ‘onaanraakbaren’ genoemd omdat zij buiten het kastenstelsel vielen. Discriminatie op basis van kaste werd al in de jaren vijftig in India officieel verboden. Toch wordt er nog altijd zeer op hen neergekeken en zijn Dalits aangewezen op ‘onreine’ beroepen, zoals dat van slager of leerlooier.
Maak jouw eigen website met JouwWeb